web analytics
Home » Arhiva AXA anul III » Axa 41 » Inundațiile nu spală păcatele dregătorilor

Inundațiile nu spală păcatele dregătorilor

Românului nu îi este bine în ţara lui, iar asta o ştiu până şi ţâncii. Dar parcă şi pământul i se pune împotrivă, iar apele îşi ies din albii, ca şi cum ar vrea să spele din păcatele unui neam rătăcit. Dar apele trec, păcatele rămân. Şi zău că tare mi-ar fi plăcut să scriu despre lucruri bune. Că-n fruntea ţării e un vodă drept şi că dregătorii pun osul la treabă, cât să fie şi plugarul mulţumit. Haiducul aşteaptă în van toate lucrurile acestea.

Dar nu vin, căci părem a fi un popor negativ. Toate ştirile sunt negative. Babele cu telecomandă cască ochii că să afle cine a violat pe cine, ce starletă s-a îngrăşat cât casa şi cât le mai taie guvernul din pensii. Culmea este că treaba asta pare să le placă. Asta pentru că românii au ajuns să funcţioneze pe frecvenţa „Nu”. La televizor li se spune să „nu” pună botul pe sare, zahăr şi grăsimi. Când vine vremea votului, pun ştampila în aşa fel încât să „nu” iasă cutare sau cutare candidat. Acum, în toi de criză li se spune să „nu” mai cheltuiască, în loc să li se spună să se pună serios pe muncă.

Vodă şi ţaţa din Dorohoi

Până recent, când românii erau năpăstuiţi, dregătorii se făceau că lucrează. Trăgeau o raită scurtă la faţa locului şi băteau compătimitor pe umăr pe câte un moşneag uimit, cât să dea bine la televizor. Apoi, dispăreau, fără a le da vreun ajutor. Deh, de când e Băsescu domn, lucrurile nu mai stau chiar aşa. Se duc dregătorii peste amărâţi ca să-i îi ia la şuturi, de parcă nu le ajungea că le-a luat apa casele.

La margine de târgul Dorohoiului, s-a strâns deunăzi o droaie de ţărani rămaşi făr’ de case în urma puhoiului. Au auzit că vine vodă şi sperau că le va arăta milă. Şi-n loc de milă au primit câte un şut, cât să-l ţină bine mine. S-a luat marele boier de bieţii oameni, cum că cică-i vina lor că şi-ar fi pus casele în calea apelor. Şi pare-se că a uitat că după „sistematizările” comuniste apele nu prea mai sunt unde erau odată, dar satele sunt pe aceleaşi locuri unde au stat şi-n vechime. Başca i-a mai şi ameninţat că nu vor mai primi nimic de la vistierie, dacă vin iarăşi apele peste ei. „Acesta este ultimul an în care se dau materiale pentru refacerea caselor afectate de inundaţii”, a strigat el, flancat de arnăuţi. Serios? Păi nici în anii trecuţi, ţăranii din sud n-au primit mai nimic, până ce n-au ieşit oltenii la răscoală, cu mic cu mare. Şi apoi cu greu au răsărit câteva camioane cu ciment, l-au vărsat şi duse au fost. Unii au fost mai norocoşi cu câte un boier arogant şi cu gura mare, care le-a ridicat casele pe care dregătoria nu le putea ridica.

Tot la Dorohoi, în calea lui vodă marinar a ieşit o femeie amărâtă. Dascăl la ţară, femeia a cutezat să-l ia la rost. Şi-n loc să plece capul, dacă tot nu n-avea habar cum să o ajute, Băsescu i-a arătat cât de corigent este el la purtare. „Dar asigurare ai?”, a luat-o el la întrebări. Biata femeie a încercat să-i explice că are leafa mică, că-i mai şi taie dregătoria din ea un sfert şi că mai are şi o gură de copil p’acasă. Şi de unde să mai scoată şi banii pentru asigurare. „Cu ce, Doamne-iartă, să mai fac asigurarea?”, a ţipat ea printre lacrimi. La care Băsescu i-a replicat: „Hai să renunţăm la ţăţisme” şi dus a fost, în vreme ce din mulţime se auzea câte un „… să vă ia dracu’ pe toţi”. Bineînţeles că-i i-a necuratul pe toţi, căci prin ei lucrează.

N-a făcut marinarul decât câţiva paşi legănaţi, că o altă femeie i-a sărit în cale să-l implore să nu-i taie pensia. Deh, ar tăiat-o dacă ar fi putut, dar n-a putut să-şi ţină gura şi i-a scăpat printre dinţi: „Ai muncit cam puţin pentru o viaţă de om”.

Amărâţi, datori vânduţi

Şi-n vreme ce pe moldoveni îi ameninţă apele, şi pentru restul românilor s-a pregătit ceva. Cămătarii de prin ţări străine vor să ne vândă bani de care nu avem nevoie, ca să se îmbogăţească alţii. Din haiducie, economia se vede simplu. Munceşti, ai, nu munceşti, n-ai. Dacă tot nu munceşti şi vrei să ai, ajungi la mila bancherilor. Cam aşa stă treaba în relaţia României cu Fondul Monetar Internaţional. Carevasăzică, FMI-ul ne bagă bani pe gât, prin dregători unşi de ei, care par aleşi de noi, pentru ca mai târziu să stoarcă de la amărâţi până şi ultimul bănuţ din pungă. Cresc dările, scad veniturile, bântuie inflaţia. Şi mintea dregătorilor nu bate mai departe de a născoci noi biruri pe capul iobagilor.

Pe când scriu rândurile acestea, la FMI s-a aprobat încă o tranşă de împrumut. Adică, pentru ca ţara noastră să-şi facă planul la îndatorare, 900 de milioane de euro vor intra în vistieria noastră. Bani nemunciţi şi pentru care va trebui să dăm şi dobândă. Bineînţeles că asta le convine de minune cămătarilor, care-şi fac planuri de viitor din sărăcia noastră. Treaba funcţionează simplu. Cămătarii internaţionali profită de naivitatea politicienilor care promit orice pentru a fi aleşi. Odată ajunşi şefi peste dregătorii, unii dintre ei se pun pe şmangleală, alţii bagă bugetul în cheltuieli până seacă vistieriile. Iar aici apare cămătarul, care îi întinde dregătorului un pumn de bani, cât să meargă cu ţârâita treburile ţării. Şi tot aşa, până ce ţara merge numai pe datorie. La o simplă socoteală, iese că ne-au făcut să fim dependenţi de camăta lor. Şi-n fiecare clipă, ţara toacă bani. 600 de euro pe secundă – 52 de milioane pe zi, se duc în van prin împrumuturi. Iar, suma creşte din lună’n lună, că se mai pun şi dobânzile la socoteală. Şi ghici ce ne-or face cămătarii din noi când vom fi datori lipiţi. Ce vor vrea ei!

ATENŢIE! BLONDĂ ÎN INUNDAŢII

DIN PEISAJUL ACESTA NU PUTEA SĂ LIPSEASCĂ BLONDA DIN OGRADA COTROCENIULUI. ELENA UDREA S-A DUS ŞI EA SĂ-I VIZITEZE PE AMĂRÂŢI, DAR NU I-A LUAT LA ŞUTURI, CĂ NU AŞA ÎI STĂTEA BINE UNEI CUCOANE DE LA ORAŞ. A PREFERAT SĂ-I IGNORE. ŞI ASALTATĂ DE ZIARIŞTI A BÂLBÂIT CEVA DESPRE CĂ DE „FRUMOS ESTE BRANDUL TURISTIC AL ROMÂNIEI”, ŞI CUM A SCOS O GROAZĂ DE BANI DE LA BUGET CA SĂ-L PROMOVEZE PRINTRE CHINEZII DE LA SHANGHAI, ÎN LOC SĂ LE FACĂ CASE LA AMĂRÂŢI. ŞI A REPETAT „O BRAND FRUMOS” DE VREO CÂTEVA ORI, ÎN VREME CE PE FUNDAL APELE SPĂLAU TOTUL ÎN CALE. AR MAI FI ZIS EA CEVA, DAR S-AU PLICTISIT ZIARIŞTII ŞI-AU LĂSAT-O CU BÂLBELE EI.

NICI SALTIMBANCUL BOC POC N-A LIPSIT DIN CIRCUL INUNDAŢIILOR. SAU CEL PUŢIN AŞA ZICE EL, DEŞI TOATĂ LUMEA SPUNE CĂ MINTE DE ÎNGHEAŢĂ APELE. „OAMENII VĂ AŞTEAPTĂ ÎN SĂUCEŞTI, MERGEŢI SAU NU?”, L-AU LUAT LA ÎNTREBĂRI DE ZIARIŞTII. SCĂRPINÂNDU-SE ÎN INTELIGENŢĂ LE-A REPLICAT CĂ A FOST DEJA PE ACOLO, CHIAR DACĂ NU L-A VĂZUT NIMENI. BA CHIAR AR FI ŞI „STAT DE POVEŞTI CU OAMENII LOCULUI”, DE PARCĂ DE POVEŞTI LE ARDEA AMĂRÂŢILOR RĂMAŞI FĂRĂ CASE. CE NU ŞTIA BOC ESTE CĂ SĂUCEŞTENII ÎL AŞTEPTAU CU HUIDUIELI. ŞI S-AU DUS BIEŢII OAMENI, CU PREOTUL ÎN FRUNTE, SĂ-L IA PE PRIMAR LA ROST, DACĂ PREMIERUL S-A PITIT. DEH, PÂNĂ ŞI PRIMARUL S-A UŞCHIT DE FRICĂ.

Inundațiile nu spală păcatele dregătorilor Reviewed by on . Românului nu îi este bine în ţara lui, iar asta o ştiu până şi ţâncii. Dar parcă şi pământul i se pune împotrivă, iar apele îşi ies din albii, ca şi cum ar vrea Românului nu îi este bine în ţara lui, iar asta o ştiu până şi ţâncii. Dar parcă şi pământul i se pune împotrivă, iar apele îşi ies din albii, ca şi cum ar vrea Rating:
scroll to top