web analytics
Home » Social » Institutul Egyptean din Cairo

Institutul Egyptean din Cairo

http://www.prolibro.eu/mostenirea-culturala-fragila-in-vreme-de-revolutie

Citisem pe un blog despre povestea asta şi nu am ştiut dacă e adevărat, dar acum văd că… este. Acest institut avea una din cele mai mari colecţii de papyruşi din lume, poate la paritate cu British Museum, care cumpără tot ce înseamnă papyrus egyptean de vreo 120 de ani încoace. Lucruri absolut unicate se aflau acolo, la Cairo.

Şi la noi, în 22 Dec. 1989, a fost incendiată BCU, şi pe lîngă sutele de mii de volume tipărite care au pierit pentru totdeauna, au dispărut şi 3700 de manuscrise, iar istoricul de pe saitul BCU menţionează doar pe autorii moderni (Eminescu, Caragiale, Eliade, etc), dar nu ne dă lista lor.

Problema cu institutul din Cairo care tocmai a ars este că, spre diferenţă de British Museum, fondurile alocate de statul lui Mubarak pentru cercetarea şi publicarea papyruşilor şi pergamentelor păstrate acolo (majoritatea Creştine, asta nu spune nimeni!) erau infime, şi tot ce a mai ieşit la iveală a fost prin intermediul finanţării de către institute din afara Egyptului.

 

Lucrez la cel mai vechi manuscris de Pateric din lume, ms.037(251) de la Mănăstirea Karakallu din Athos. Este pe pergament şi este estimat a fi din sec. 8-9. Eu am propus secolele 7-8, după grafie. În sfîrşit, e o poveste de vorbit la o cană de ceai, altă dată. Dacă intraţi la acest link< http://www.uni-koeln.de/phil-fak/ifa/zpe/downloads/1990/084pdf/084053.pdf > veţi găsi un studiu din 1990 dedicat unui petic de pergament păstrat atunci la Cairo, la institutul proaspăt incendiat. Pe ultima foaie a studiului sînt imagini ale respectivului petic. Uluitor este că scrisul este identic cu cel din manuscrisul din Athos! Poate că estimarea lui Gallazi că ar fi din secolele 5-6 este puţin pripită, datorită faptului că atunci nu se scria astfel, dar era, pînă zilele trecute, realmente o minune că un manuscris aflat de 1000 de ani în Athos, rupt, ars, deteriorat, etc, se întregeşte cu un petic păstrat pînă în sec. 20 la Edfu (Latopolis), aproape de prima cataractă. Voi scrie despre asta, dar astăzi, dacă vreau să obţin o fotografie mai bună a peticului păstrat la Cairo nu am de unde, pentru că el… nu mai există.

Ce au revoluţiile cu cultura?

Să fie vreo legătură între ele şi ce i-a spus diavolul acelui monah nemţean la anul 1797: „Ah! Blestematele terfeloage de cărţi, arde-le-ar focul. Pentru acelea mai şedem [să vă războim].” ?

Întru-cât subiectul este mai complex vom reveni cu detalii asupra subiectului.

Institutul Egyptean din Cairo Reviewed by on . http://www.prolibro.eu/mostenirea-culturala-fragila-in-vreme-de-revolutie Citisem pe un blog despre povestea asta şi nu am ştiut dacă e adevărat, dar acum văd c http://www.prolibro.eu/mostenirea-culturala-fragila-in-vreme-de-revolutie Citisem pe un blog despre povestea asta şi nu am ştiut dacă e adevărat, dar acum văd c Rating:
scroll to top