Home » Arhiva AXA anul III » Axa 36 » Haiduc nervos, întors pe dos

Haiduc nervos, întors pe dos

Nu ştiu ce dreg boierii în dregătorii, dar de un lucru mi-s sigur: nu cască ochii şi nu ciulesc urechile. Iar treburile domniei n-ar fi decât o tihnă pentru dânşii.  Iaca de bună seamă, că miercuri, sub decolteul năzdrăvan al lu’ Udrea, cei şapte pitici din ceata lui Boc au condamnat la sărăcie peste 100.000 de români. Ei bine, culmea e că atât de atenţi au fost la discuţii, încât au şi uitat despre ce era vorba. Nici unul dintre miniştrii dregători nu şi-a putut aminti dacă în sfat s-a discutat despre trimiterea iobagilor în şomaj.

Mihail Dumitru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi cel al Turismului, Elena Udrea par că şi-ar fi pierdut, brusc, o mare parte din creier. În ianuarie, Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, anunţa un program de 100.000 de disponibilizări, acum toţi tac mâlc şi preferă să-i jupoaie pe români în taină. Pesemne că piticul Boc, le-a dat poruncă să nu deschidă pliscul, că-i dă pe mâna gâdelui de la DNA.

Taina din dregătorie

Ei, şi că tot veni vorba de tainele din dregătorii, peste români vor veni vremuri ciudate, aidoma celor pe care ni le-au adus ruşii. Iacătă că încet şi sigur treburile domniei se fac numai în întuneric, cu uşile închise, departe de ochii iobagului prost. Blonda Udrea pune labele pe un miliard de euro, iar ce va face cu tot bănetul ăsta va fi secret de stat.

La dregătoria Dezvoltării şi Turismului se propune includerea contractelor de achiziţii pe bani publici la secret de stat. Başca, în aceeaşi zi, 1 miliard de euro se duc în partea de vistierie rezervată de Băse lu’ Nuţica. Carevasăzică, contractele cu dregătoria blondei vor fi de două soiuri, cele pentru care „legea este improprie” şi cele secret de stat. Contractele pentru care „este improprie aplicarea legii” se referă la cele prin care dregătoria virează bani pentru emisiuni publicitare, adică taman ăia prin care se cumpără sufletele ziariştilor vornici.

Tot de soiul contractelor pentru care legea le este „improprie” se înscriu cele care au ca obiect cumpărarea şi închirierea de terenuri sau clădiri, ori încheierea contractelor de muncă. Taman cele prin care se manglesc cei mai mulţi bani. Restul… e taină mare.

Averea domniţei Udrea

Sărac, sărac, dar tot a găsit 1 miliard de euro în buzunare. Iacătă că dacă-i vorba de poftele domniţei Udrea, Boc se dă de trei ori peste cap şi face mai mult bănet decât orice găină fermecată din basme. Cică domniţa vrea să aibă specialiştii de la ţară un loc unde să pună capul, şi dă bice la un megaproiect: „Renaşterea satului românesc, 10 case pentru specialişti”.

Măgăoaia asta de proiect este inclusă de urgenţă, ca prioritate, în bugetul statului. După mintea lor, molima ţării nu-i că iobagul va muri de foame la toamnă, ci că n-are pădurarul casă cu termopane. Pentru finanţarea programului se scoate o avere. Circa 500 milioane de euro, în prima fază, iar costul total pentru toate cele 2.500 de localităţi ar putea ajunge la 1 miliard de euro.

Udrea se laudă că programul va funcţiona după principiul primul venit – primul servit, iar „finanţarea pentru construcţia acestor case nu va depinde de culoarea politică a primarilor din comunele respective”. Hai, na. Vedearea-aş un primar liberal că se lăfăie în coteţ pedelist.

Nu mai bea prin cârciumi

Alt zevzec de prin dregătorii se laudă că nu mai umblă prin cârciumi şi hanuri, că cică trag iobagii cu foc de el. Paznicul peste vistierie, Mugur Isărescu zice că vrea poporul ca cu orice preţ să-l atingă şi să-l tragă un pic de limbă. „De 15 ani am renunţat să mai ies în public la restaurant pentru că îmi stătea mâncarea în gât. În timp ce mâncam veneau oamenii să mă întrebe cât va fi mâine sau poimâine cursul leului. În România toţi sunt foarte interesaţi de curs şi o parte din succesele conferinţelor organizate de BNR se datorează şi acestei seducţii a cursului”.

După Isărescu, cică valoarea banilor din buzunarele noastre merge după economie, nu după poftele unora. Ba mai mult, el cică nu se pune pavăză pentru nimeni, iar când cineva se mâhneşte îi dă un ceai. „Trebuie să dezbatem metodologic acest curs de schimb. În 2001-2002 cursul de schimb a dezavantajat exportatorii. Niciun exportator nu s-a plâns însă. În 2006, când iar îi dezavantaja, au venit la BNR şi au stat în ploaie strigând: „Isărescu nu uita, banca asta nu-i a ta”. I-am chemat înăuntru şi le-am dat un ceai cald”, şi-a mai amintit Isărescu.

Ne ciupesc străinii ţara

La nord avem un vecin obraznic, pe la est avem acelaşi vecin. În ultimii 70 de ani, vecinul acesta ne-a ciupit puţin câte puţin din pământuri şi urlă beat muci că-i încălcăm drepturile. Ziarele din Ucraina s-au lansat într-o nouă campanie, care prevesteşte un nou conflict diplomatic. „Nu vom da românilor insula noastră”, „Ucraina nu va ceda insula României”, „România revendică o insulă ucraineană”, „România are din nou pretenţii teritoriale faţă de Ucraina” – sunt doar câteva dintre titlurile apărute în presa ucraineană, după ce deputatul Ghenadi Zadirko a acuzat Bucureştiul că are pretenţii teritoriale. Ochiul vecinului este pe mica insulă nelocuită, Maikan, de 1.500 pe 800 m, situată între oraşele Chilia şi Vilkovo.

„Ucraina poate pierde insula nelocuită Maikan de pe Dunăre. România pretinde atât această bucată de uscat, cât şi canalul navigal din vecinătate. Dacă Bucureştiul va reuşi, acest lucru va provoca pretenţii teritoriale faţă de Ucraina şi din partea altor state. În special a Rusiei”, scrie, printre altele, ziarul Vzgliad.

TARTORII, BOT ÎN BOT

GORBACIOV, ŢARUL ROŞU CĂZUT ÎN MIZERIE, NE-A ARS O VIZITĂ SCURTĂ, CA SĂ ŞTEARGĂ O CARAFĂ DE VIN CU TARTORUL COMUNIŞTILOR DE PE LA NOI, ION ILIESCU. SE PARE CĂ TĂTUCA VREA SĂ SE SPELE PE MÂNI DE ÎMBÂRLIGĂTURILE REVOLUŢIEI ŞI ÎI CERE FOSTULUI ŢAR SĂ JURE PE SECERĂ ŞI CIOCAN CĂ EL N-AR FI CERUT SĂ VINĂ RUŞII PESTE NOI ŞI NICI C-AR FI PUPAT STEAUA SOVIETICĂ. „I-AM SUGERAT SĂ MAI SPARGĂ DIN PREJUDECĂŢI ŞI FABULAŢII CARE SE TOT VEHICULEAZĂ LA NOI, CĂ AU RĂMAS OAMENII CU MINTEA ÎNTÂRZIATĂ, CARE SUNT MARCAŢI ÎNTR-O MANIERĂ VECHE, DEPĂŞITĂ DE ABORDARE, CARE REPETĂ, DE FAPT, PREJUDECĂŢILE LUI CEAUŞESCU ŞI AFIRMAŢIILE LUI ÎN LEGĂTURĂ CU REVOLUŢIA ROMÂNĂ, CUM CĂ N-AR FI FOST REVOLUŢIE, CĂ NU A FOST AUTENTICĂ, CĂ NU POPULAŢIA, CĂ KGB-UL A STIMULAT ŞI AŞA MAI DEPARTE. CĂ NOI AM FI CERUT SĂ VINĂ RUŞII SĂ OCUPE ROMÂNIA. SUNT NEBUNI, PUR ŞI SIMPLU, OAMENII ACEŞTIA. EI AVEAU TRUPE ÎN UNGARIA, ÎN CEHOSLOVACIA, ÎN POLONIA ŞI ÎN GERMANIA ŞI NU AU INTERVENIT”.

Haiduc nervos, întors pe dos Reviewed by on . Nu ştiu ce dreg boierii în dregătorii, dar de un lucru mi-s sigur: nu cască ochii şi nu ciulesc urechile. Iar treburile domniei n-ar fi decât o tihnă pentru dân Nu ştiu ce dreg boierii în dregătorii, dar de un lucru mi-s sigur: nu cască ochii şi nu ciulesc urechile. Iar treburile domniei n-ar fi decât o tihnă pentru dân Rating:
scroll to top