web analytics
Home » Arhiva AXA anul IV » Axa 51 » „Recensământul” credinței – o altă piatră de încercare?
„Recensământul” credinței – o altă piatră de încercare?

„Recensământul” credinței – o altă piatră de încercare?

noiembrie 24, 2011 8:18 am by: Category: Axa 51, Politică, Social Leave a comment A+ / A-

Un nou atac a fost adus de curând la adresa Ortodoxiei. În preajma recensământului pe care Institutul Naţional de Statistică din România plănuieşte să-l organizeze în perioada 22 – 31 octombrie a.c., simultan cu celelalte 26 de state europene, primul de când România a aderat la Uniunea Europeană, vrăjmaşul a găsit intermediari pentru a-şi băga coada şi pentru a-i deruta pe români în legatură cu dreapta credinţă.

Asociaţia Secular Umanistă din România s-a trezit să ceară Guvernului Român modificarea conţinutului unor întrebări din formularul pe care românii vor trebui să-l completeze obligatoriu, în perioada 22 – 31 octombrie anul curent. Astfel, activiştii ASUR cer modificarea întrebării nr. 25 din secţiunea „Persoane”, care sună aşa: „Cărei religii consideraţi că aparţineţi?”. Membrii ASUR susţin că întrebarea ar sugera, de fapt, prin maniera în care a fost formulată, că persoana aparţine automat unei religii. Adică, trebuie să-i dăm omului „libertatea” de a decide dacă aparţine sau nu unei religii. Astfel, din punctul de vedere al asuriştilor, întrebarea ar trebui să sune în felul următor: „În prezent, persoana aparţine sau nu unei religii?”, iar în cazul în care persoana răspunde „Da”, să urmeze completarea spaţiului: „care”.

În sprijinul acestei iniţiative, membrii ASUR aduc argumente cel puţin subiective. Ei susţin că INS, în cârdăşie cu BOR, ar plănui reflectarea falsă a apartenenţei românilor la creştinism: „Se ridică multiple semne de întrebare privind legăturile dintre INS şi BOR. De exemplu, preşedintele INS a solicitat şi a obţinut sprijinul Bisericii Ortodoxe în derularea recensământului, iar reprezentanţii celor două instituţii au avut mai multe întâlniri pe această temă.” Dar cine ridică aceste semne de întrebare şi pe baza căror dovezi, nu se specifică.
Asuriştii susţin că datele din recensământul din 2002 ar fi total false şi că, în realitate, procentul creştinilor din ţara noastră ar fi mult mai mic. Ei susţin că dacă ai fost botezat într-o anumită religie, nu înseamnă automat că eşti şi practicant. E ca şi cum, în timp ce completează acest chestionar, cel care o face ar trebui să hotărască, pe loc, dacă să renunţe la Hristos, sau nu!

Reprezentanţii organizaţiei susţin că „rezultatele oferite de recensământul din 2002 au fost folosite pentru a justifica o gamă largă de acţiuni la nivel guvernamental sau local: alocarea de fonduri, din ce în ce mai mari, de la bugetul de stat şi din bugetele locale pentru cultele religioase; subvenţionarea preferenţială a BOR; finanţarea de la bugetul de stat şi din bugetele locale a aşa-zisei «Catedrale a Mântuirii Neamului»; instaurarea obligativităţii de facto a studierii religiei în şcoli, săptămână de săptămână, din clasa I şi până în clasa a XII-a; infiltrarea de preoţi, plătiţi de la buget, în şcoli, spitale, unităţi militare, penitenciare etc; tolerarea evaziunii fiscale a BOR; variatele tentative de a transfera o parte a serviciilor de asistenţă socială în administrarea cultelor, dar cu finanţare de la stat; acordarea preferenţială de licenţe de emisie radio şi TV pentru posturi religioase.” (asur.ro)

Deşi aduc o serie de acuzaţii, cei de la ASUR nu aduc niciun argument viabil în sprijinul acestora….

Comandaţi revista AXA online accesând secţiunea Magazin sau la numărul de telefon 0721.09.44.47 – Ionuţ Ruse sau la e-mail: ionut@axa.info.ro

„Recensământul” credinței – o altă piatră de încercare? Reviewed by on . Un nou atac a fost adus de curând la adresa Ortodoxiei. În preajma recensământului pe care Institutul Naţional de Statistică din România plănuieşte să-l organiz Un nou atac a fost adus de curând la adresa Ortodoxiei. În preajma recensământului pe care Institutul Naţional de Statistică din România plănuieşte să-l organiz Rating: 0

About Natalia Varaniță

Lasă un comentariu

scroll to top