web analytics
Home » Arhiva AXA anul IV » Axa 52 » Dacia dăinuiește ca o stâncă în Muntele Sfânt al lui Dumnezeu
Dacia dăinuiește ca o stâncă în Muntele Sfânt al lui Dumnezeu

Dacia dăinuiește ca o stâncă în Muntele Sfânt al lui Dumnezeu

noiembrie 23, 2011 2:52 pm by: Category: Axa 52, Contra atac Leave a comment A+ / A-

„Casă a dacilor liberi este și fi-va Moldova.”

(Adrian Păunescu, Jurământ la Putna)

ARGUMENT
Orașul Bicaz și împrejurimile sale împlinesc anul acesta patru secole de atestare documentară, cu ocazia donației pe care Constantin Movilă a făcut-o în 12 august 1611 mănăstirii Bisericani, căreia îi dăruiește sate de pe Valea Bicazului și de pe Valea Bistriței, moment ce va produce o cotitură în istoria acestei mănăstiri, care va cunoaște imediat un moment de puternică înflorire spirituală și materială.

La ceas aniversar se cuvine să ne amintim totuși că versanții muntelui Ceahlău au fost locuiți din cele mai vechi timpuri producând o splendidă cultură cu care muntenii din Neamț se adapă mereu și de care se simt foarte legați și mândri.
O incursiune în istoria acestor locuri va fi și acest studiu, care va încerca să pătrundă misterul a două dintre cele mai enigmatice existențe de pe aceste meleaguri: Dochia, fiica marelui rege Decebal, și Corbița, fecioara preafrumoasă care și-a păstrat cinstea și castitatea cu prețul vieții.
Dochia și Corbița sunt fără doar și poate două dintre cele mai ilustre și mai vechi „locuitoare” ale acestei zone și merită toată atenția noastră, pentru că poveștile despre ele ne spun, fiecare în felul său, date despre strămoșii noștri dinainte și de după 1611.
În analiza legendelor despre Dochia și Corbița vom folosi mai puțin acribia istoricului și mai mult intuiția teologică și logica puternică a bunului-simț, pentru că, după cum vom vedea, fiecare dintre cele două povești are o latură teologică deosebit de importantă și deosebit de ignorată, din păcate.
De asemenea, ca metodologie, în cazul Dochiei vom insista mai puțin pe noianul de ipostaze în care o găsim pe această locuitoare mitologică a muntelui Ceahlău, atenția noastră fiind captată de aspectul Dochiei ca fiică a marelui rege dac Decebal, din motivele care se vor vădi mai jos.
Învățăturile spirituale ale acestor legende vor prevala față de datele istorice și controversele legate de identitatea sau „non-identitatea” celor două personaje mitologice cu conotații istorice. Îl vom invita pe cititor să caute datele tehnice în cărți de mare specialitate pe această temă, în cazul în care e interesat de cum a evoluat mitologia legată de Dochia și de cum a influențat ea cultura și literatura acestui popor în ultimele secole….

Comandați revista AXA online accesând secțiunea Magazin sau la numărul de telefon 0721.09.44.47 – Ionuț Ruse sau la e-mail: ionut@axa.info.ro

Dacia dăinuiește ca o stâncă în Muntele Sfânt al lui Dumnezeu Reviewed by on . „Casă a dacilor liberi este și fi-va Moldova.” (Adrian Păunescu, Jurământ la Putna) ARGUMENT Orașul Bicaz și împrejurimile sale împlinesc anul acesta patru seco „Casă a dacilor liberi este și fi-va Moldova.” (Adrian Păunescu, Jurământ la Putna) ARGUMENT Orașul Bicaz și împrejurimile sale împlinesc anul acesta patru seco Rating: 0

About Mihai Silviu Chirilă

Lasă un comentariu

scroll to top