web analytics
Home » Arhiva AXA anul III » Axa 40 » Revista presei de la Chișinău

Revista presei de la Chișinău

Preşedintele fără de instrumente

Mihai Ghimpu declară „ridicînd din umeri” că nu are instrumentele necesare pentru combate corupţia, aş vrea însă să îl atenţionez că nu doar de instrumente duce lipsă „capul ţării” ci el prin toate acţiunile şi faptele de care dă dovadă ne arată că între el şi funcţia de preşedinte e o antinomie desăvîrşită, el săracul însă „nu are instrumente”.

Ghimpu: „Nu am instrumente pentru a-i pune la respect pe cei corupţi”

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, împărtăşeşte părerea moldovenilor că oamenii de afaceri corupţi, din anturajul fostului preşedinte Vladimir Voronin, ar trebui traşi la răspundere de noua guvernare, dar ridică din umeri şi spune că nu are instrumentele necesare pentru a realiza acest lucru. Ghimpu a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul public de televiziune, că nu poate să dea comanda că cetăţeanul „x” sau „y” să fie tras la răspundere penală. „Instituţiile care ar trebui să facă asta, pe linie politică, nu aparţin Partidului Liberal, ci altor parteneri din Alianţa pentru Integrare Europeană. Să fi avut oameni de la PL la aceste instituţii, atunci puteam să intervin şi se luau măsuri”, a menţionat preşedintele interimar.

Totodată, Ghimpu a menţionat că organele de anchetă investighează cazurile de corupţie şi urmează să fie traşi la răspundere cei care au avut beneficii de pe urma guvernării comuniste, dar este foarte greu să acumulezi probe. „Sunt dosare foarte complexe şi ar fi bine că acestea să fie documentate foarte minuţios”, a precizat președintele.

Referindu-se la evenimentele din aprilie 2009, Ghimpu a spus că nu e mulţumit cum decurge ancheta, iar dacă în viitorul apropiat nu vor fi date numele organizatorilor şi celor care au devastat clădirile de stat, atunci nu o să mai tacă. „A trebuit să venim cu imagini despre ceea ce s-a întâmplat în noapte de şapte spre opt aprilie pentru ca Procuratura Generală să se mişte din loc. Ei dacă au avut aceste imagini, imediat după producerea evenimentelor, atunci înseamnă că le-au ascuns şi sunt părtaşi la ceea ce s-a întâmplat. Eu încă mai aştept rezultatele anchetei, dar dacă nu o să vină prea curând atunci nu o să mai tac”, a spus Mihai Ghimpu.

Președintele a mai spus că experţii străini, care s-au documentat vis-a-vis de evenimentele din aprilie 2007, au prezentat deja un raport în acest sens, iar Parlamentul se va expune pe marginea acestuia.

(www.jurnal.md)

„Exerciţiu” de Vali Sterian

Democraţie în eternă constipaţie, aceasta e starea prin care trece clasa politică, după mai bine de un an s-au decis în sfîrşit să ne introducă în maşinărie – referendum la pachet cu alegeri, comunişti la pachet cu democraţi şi toate glazurate cu trădare şi minciună.

Decizia AIE – o palmă constituțională dată PCRM?

După mai bine de jumătate de an de așteptări, Alianța pentru Integrare Europeana a facut publică decizia finală vizavi de modul în care urmează a fi soluționată criza politica și constituțională din republică. Această decizie lasă PCRM fără o armă de bază – protestele față de eventualele încercări ale AIE de a tergiversa dizolvarea parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate. Analistul politic Igor Munteanu susține că PCRM a căzut victimă a unui cerc vicios din care nu poate ieși pentru a se reforma și pentru că se teme mult de liderii săi. „Strategia anului 2010 a PCRM e copiată de pe cea din 2009 și e bazată pe proteste. Acestea sunt niște clișee la care acest partid nu poate renunța pentru că nu poate învăța lucruri noi. Strategia lor de bază era denunțarea anticonstituționalului. Ei nu pot probabil nici acum să accepte că acțiunile AIE și de această dată au fost în conformitate cu Constituția țării. De fapt, dacă acceptă, înseamnă că întreaga lor strategie nu-și mai are rostul”, a declarat Igor Munteanu în cadrul ediției de joi, 3 iunie, a emisiunii „Chestiunea Zilei” la Jurnal TV.

În același timp, analistul politic Oazu Nantoi consideră că PCRM este de vină nu doar pentru situația în care s-a pomenit partidul însuși, ci și pentru criza politică și constituțională creată. „Republica Moldova se bălăcește în această criză politică și merge la referendum și alegeri anticipate din cauza comportamentului distructiva al PCRM. Comuniștii au fost primii care au sfidat Uniunea Europeană. PCRM, începând din 2009, în preajma alegerilor din aprilie, a ales calea agresivității maxime posibile. Ultimul Barometru al opiniei publice arată cert că 75% din populație dorește alegerea directă a președintelui. Proiectul AIE este în conformitate cu așteptările societății și promisiunile electorale. PCRM trebuie să recunoască că a mers împotriva voinței populației și, în mod normal, să piardă”, spune Oazu Nantoi.

În ceea ce privește modificările în codul electoral în care, printre altele, se dorește scoaterea pragului electoral, acestea ar putea fi efectuate până la alegerile anticipate. „AIE deține destule voturi ca să modifice codul electoral între timp, mai ales că există o agendă și toți știm ce trebuie modificat”, consideră Igor Munteanu.

(www.jurnal.md)

„Favoritul” Filat

La următoarea loterie a minciunii V. Filat îşi doreşe să fie favorit, cu ce scop însă? Să înlesnească faptul ca toţi veneticii să îşi şteargă picioarele de ţara noastră, să treacă cît mai adînc în rîndul trădătorilor de neam, prin simpla observare a faptelor ne dăm seama că aşa va fi: Moldova – cîrpa celor din apus.

Filat: „Îmi doresc să fiu favorit în Republica Moldova”

Acum, că Alianța pentru Integrare Europeană a decis că alegerile parlamentare și cele prezidențiale vor avea loc în această toamnă, premierul Vlad Filat își dorește să fie preferatul alegătorilor din Republica Moldova. „Îmi doresc să fiu favoritul Republicii Moldova și al celor care aleg în Republica Moldova”, a declarat premierul Filat, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

În context, Vlad Filat a menționat că Partidul Liberal Democrat nu a luat o decizie definitivă cu privire la candidatul PLDM la prezidențiale. „Nu am luat o decizie. Spuneam că urmează să medităm. Trebuie să facem calculele necesare pentru ca după participarea la alegeri în toamna acestui an să obținem rezultat maxim”, a explicat Filat.

Întrebat dacă îi face cu ochiul vreo funcție anume, pe care ar vrea s-o obțină după alegeri, premierul moldovean a menționat că niciodată nu s-a bătut pentru funcții. „Am ales, atunci când a fost nevoie, să-mi asum responsabilități. Și de această dată voi proceda la fel”, susține premierul.

Vorbind despre viitoarea guvernare a Republicii Moldova, Vlad Filat a ținut să menționeze că își dorește o guvernare liberal democrată. „Pentru mine este important ca Republica Moldova să aibă o guvernare liberal-democrată, care să poata oferi soluții țării”, a conchis premierul.

(www.jurnal.md)

Luptele dintre lupii electorali

Declaraţii peste declaraţii, indignare peste indignare – între Ghimpu şi Filat începe să îşi arate colţii de sub blana de oaie şi rînjetul de lup. Inteligentă a fost mişcarea lui Filat de a-l pune în faţă pe Ghimpu – cel care prin perlele sale şi-a atras antipatia tuturor, în timp ce în umbra marelui Ghimpe prim ministrul Filat îşi construieşte labirintul al cărei rezolvare doar el o cunoaşte.

Ghimpu s-a supărat pe Filat: Să nu mai fie atacat primarul general

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, s-a arătat foarte supărat de faptul că premierul Vlad Filat l-a atacat pe primarul Dorin Chirtoacă, despre care a spus că ar trebui să se preocupe de trebuirile municipiului şi nu merită să se discute despre activitatea sa. „Noi trebuie să discutăm probleme importante în stat şi nu despre ceea ce se întâmplă în municipiul Chişinău. Există primar general care trebuie să administreze treburile oraşului”, a spus Filat.

În replică, Mihai Ghimpu a menţionat că dacă primarul general va mai fi atacat, atunci Partidul Liberal va alege propria tactică în campania electorală. „Să nu se mai spună că este ceva lipsit de importanţă şi că primarul general nu merită atenţie şi să fie lăsat într-o parte”, a sărit ca ars Ghimpu, în cadrul unei emisiuni televizate. Chiar dacă a spus că va alege propria tactică în alegerile anticipate, iar pe urmă va discuta cu ceilalţi membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), preşedintele interimar s-a domolit şi a reiterat că are drept obiectiv menţinerea Alianţei şi alegerea unui preşedinte.

(www.jurnal.md)

Premierul Filat l-a şicanat pe preşedintele interimar, Mihai Ghimpu

Premierul Vlad Filat este nemulţumit de faptul că „unii” discută, la nivel de stat, despre bariere şi averile familiei Voronin, atunci când sunt lucruri mult mai importante pe agendă, cum ar fi iniţierea negocierilor privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Filat nu a dat nume, dar ţinta atacului său a fost preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care săptămâna aceasta a convocat o şedinţă, cu participarea ministrului Afacerilor Interne, procurorul General şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, în cadrul căreia s-a discutat despre bariera de pe strada Ciocârliei şi averile familiei Voronin. „Noi discutăm probleme importante în stat, iar alţii poartă discuţii statale despre strada Ciocârliei”, a fost reacţia lui Filat, în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, când se discuta despre faptul că Curtea de Apel Economică a iniţiat procedura de faliment a Companiei Red Nord, premierul l-a mai „înghimpat” odată pe Mihai Ghimpu. „Noi nu trebuie să lăsăm aşa lucrurile. Ştim cine-s actorii în această afacere. Să nu ne trezim, iarăşi, că se găseşte cineva responsabil de această problemă, care nu are nimic comun cu această chestiune”, a spus premierul.

De menţionat că, acum câteva zile, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, s-a arătat foarte supărat de faptul că premierul Vlad Filat l-a atacat pe primarul Dorin Chirtoacă, despre care a spus că ar trebui să se preocupe de trebuirile municipiului şi nu merită să se discute despre activitatea sa. În replică, Ghimpu a menţionat că dacă primarul general va mai fi atacat, atunci Partidul Liberal va alege propria tactică în campania electorală. „Să nu se mai spună că este ceva lipsit de importanţă şi că primarul general nu merită atenţie şi să fie lăsat într-o parte”, a sărit ca ars Ghimpu, în cadrul unei emisiuni televizate.

(www.jurnal.md)

În timp ce satul arde, babele se piaptănă

Un politolog din Ucraina ne arată cît de „bune” sunt relaţiile dintre statele vecine şi cît de mult bine ne doresc vecinii de la răsărit – Transnistria folosită ca monedă de schimb sau ca instrument de şantaj între ambiţiile geopolitice ale lor, însă preşedintele Ghimpu dînd dovadă de o toleranţă rousseau-istă ne zice că popoarele noastre trebuie „să trăiască în pace, prietenie şi bunăstare”, o frază banală şi utopică cel puţin.

Politolog: Ucraina ar putea recunoaște Transnistria înaintea Rusiei

Ucraina, în contextul concurenței sale geopolitice cu România, ar putea să recunoască Transnistria înaintea Rusiei. Cel puțin așa crede politologul ucrainean, Vladimir Lupașco, citat de Regnum.

„Dacă Ucraina va decide ferm, atunci va recunoaște Transnistria. Așa cum Rusia a recunoscut Osetia de Sud și Abhazia. Este o variantă care mi se pare reală și cred că trebuie să acordăm atenție posibilităților noastre de a concura cu România”, a declarat Lupașco ieri, la Kiev.

Totodată, analistul politic din Ucraina se îndoiește de posibilitatea „reintegrării Transnistriei în componența Republicii Moldova”. „Faptul că Transnistria ar putea reintra în componența Republicii Moldova în următorii 100 de ani, ține de domeniul fantasmelor. Se împlinesc deja 20 de ani de la formarea Transnistriei. Acolo s-a format deja o mentalitate clară, absolut diferită de cea a moldovenilor. Totodată, o importanță mare o are și poziția Rusiei”, susține analistul ucrainean. Mai mult decât atât, expertul ucrainean s-a dat și cu părerea despre posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România. Acesta nu crede că există o asemenea posibilitate, așa cum elita din Republica Moldova nu este interesată de acest lucru. „Românii și moldovenii sunt categorii absolut diferite de oameni. Românii privesc la moldoveni de sus în jos”, crede Lupașco.

Pe de altă parte, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu experți ucraineni, că RM pledează pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean, în cadrul unui dialog politic cu participarea mediatorilor. Mihai Ghimpu a ținut să precizeze că Ucraina, de rând cu SUA și Uniunea Europeană, trebuie să se implice mai activ în problema soluţionării problemei transnistrene, deoarece de aceasta depinde, în mare parte, atât stabilitatea şi securitatea celor două state, cât şi securitatea regională. „Trebuie să depunem toate eforturile ca popoarele noastre să trăiască în pace, prietenie şi bunăstare”, a conchis Mihai Ghimpu.

(www.jurnal.md)

De ce e atractivă săraca noastră ţară pentru valuta veneticilor? – pentru că ajutaţi de vînzătorii de neam ei vor obţine fără luptă şi fără risc tot ce vor dori doar pocnind din degete. Aşa e cînd sîntem conduşi de slugoii democraţiei apusene.

R. Moldova, atractivă pentru banii Băncii Europene de Investiţii

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este interesată să facă investiţii în Republica Moldova, în special, în infrastructură, sistemul energetic, alimentarea cu apă. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele BEI, Philip Maystad, în cadrul unei întrevederi, la Luxembrug, cu premierul Vlad Filat.

Preşedintele BEI a informat delegaţia Republicii Moldova că, la moment, se discută cu statele membre ale UE posibilitatea creării unui Fond pentru asistenţă tehnică, în cadrul căruia statele aflate în curs de dezvoltare, inclusiv Moldova, să beneficieze de suport. Philip Maystad a spus că proiectul lansat de Vlad Filat privind evaluarea domeniului de alimentare cu apă potabilă şi elaborarea unei Strategii Naţionale va fi printre primele aplicate spre finanţare în cadrul acestui Fond.

De asemenea, acesta a comunicat că, în scurt timp, BEI va trimite la Chişinău un grup de experţi pentru stabilirea termenilor de referinţă. Preşedintele BEI s-a arătat interesat de posibilitatea de a investi în sistemul energetic al Republicii Moldova, dar şi de eventuala construcţie a unei linii de cale ferată, care să fie conectată la cele europene. El a specificat că BEI are o vastă experienţă în aceste domenii. Anterior, BEI a anunţat că planifică să investească, în Republica Moldova, 100 de milioane de euro în următoarele 15 luni.

(www.jurnal.md)

Vlad Filat s-a întâlnit la Luxemburg cu conducerea Băncii Europene de Investiţii (BEI)

Vlad FILAT a precizat că această întrevedere este o posibilitatea de a reveni asupra temelor discutate anterior, în cadrul unei întrevederi similare la Bucureşti , în luna noiembrie a anului trecut. Premierul a spus că Republica Moldova are nevoie de un partener cum este BEI şi că ţara noastră îşi doreşte nu doar suport financiar, ci şi tehnic. Vlad FILAT a mulţumit BEI pentru participarea la Consiliul donatorilor de la Bruxelles, care a avut loc în luna martie, dar şi pentru disponibilitatea de a acorda ajutor Moldovei. Premierul a precizat că pentru Moldova reprezintă interes investiţiile în infrastructură, sistemul energetic, asigurarea cu apă potabilă a populaţiei, dar şi construcţia unei linii de cale ferată conectată la cele europene.

Referitor la demararea proiectelor în domeniul alimentării cu apă potabilă a populaţiei, Vlad FILAT a spus că Moldova are nevoie de o amplă evaluare a situaţiei în domeniu şi de elaborarea unei Strategii naţionale.

„Această Strategie ne va ajuta să abordăm în complex domeniul şi să cunoaştem foarte clar unde sînt necesare proiecte. Am fi recunoscători dacă BEI ne-ar ajuta în evaluarea acestui domeniu şi elaborarea acestei Strategii, deoarece cunoaştem experienţa vastă pe care o aveţi în acest sens”, a spus Premierul.

Vlad FILAT a menţionat că un alt domeniu care are nevoie de investiţii este dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. „Însă este necesar de identificat un mecanism pentru ca aceste întreprinderi să simtă ajutorul oferit. Or, în unele cazuri băncile intermediare abuzează la capitolul dobîndă la creditele oferite acestor antreprenori”, a precizat Prim-ministrul.

Premierul l-a invitat pe Philip MAYSTADT să viziteze Republica Moldova, accentuînd că ar fi o oportunitate nu doar să cunoască ţara noastră, dar şi să vadă la faţa locului impactul proiectelor implementate de BEI.

Valeriu LAZĂR, ministrul Economiei, a făcut o prezentare a sectorului economic al Moldovei şi a domeniilor prioritare pentru investiţii. Ministrul a opinat că Moldova are nevoie de experienţa şi asistenţa BEI în special în ceea ce ţine de gestionarea financiară.

Philip MAYSTADT, preşedintele BEI, a spus că este încîntat să se întîlnească din nou cu Premierul Vlad FILAT. El a menţionat că BEI este interesată să facă investiţii în Republica Moldova în special în ceea ce ţine de infrastructură, sistemul energetic, alimentarea cu apă, căile ferate. Philip MAYSTADT a menţionat că chiar în acest an a lansat mai multe proiecte în ţara noastră, inclusiv în infrastructura drumurilor.

Preşedintele BEI a informat delegaţia Republicii Moldova că, la moment, se discută cu statele membre ale UE posibilitatea creării unui Fond pentru asistenţă tehnică, în cadrul căruia statele aflate în curs de dezvoltare, inclusiv Moldova, să beneficieze de suport. Philip MAYSTADT a spus că proiectul lansat de Vlad FILAT privind evaluarea domeniului de alimentare cu apă potabilă şi elaborarea unei Strategii Naţionale va fi printre primele aplicate spre finanţare în cadrul acestui Fond. De asemenea, el a comunicat că, în scurt timp, BEI va trimite la Chişinău un grup de experţi pentru stabilirea termenilor de referinţă. Preşedintele BEI s-a arătat interesat de posibilitatea de a investi în sistemul energetic al Republicii Moldova, dar şi de eventuala construcţie a unei linii de cale ferată, care să fie conectată la cele europene. El a specificat că BEI are o vastă experienţă în aceste domenii.

Vlad FILAT a lăsat un mesaj în Cartea de Aur a BEI, în care a exprimat gratitudine pentru susţinerea acordată Republicii Moldova.

(www.timpul.md)

Revista presei de la Chișinău Reviewed by on . Preşedintele fără de instrumente Mihai Ghimpu declară „ridicînd din umeri” că nu are instrumentele necesare pentru combate corupţia, aş vrea însă să îl atenţion Preşedintele fără de instrumente Mihai Ghimpu declară „ridicînd din umeri” că nu are instrumentele necesare pentru combate corupţia, aş vrea însă să îl atenţion Rating:
scroll to top