Home » Arhiva AXA anul II » Axa 17 » Basarabia noastră, cea de totdeauna
Basarabia noastră, cea de totdeauna

Basarabia noastră, cea de totdeauna

mai 16, 2009 3:08 am by: Category: Axa 17, Basarabia Leave a comment A+ / A-

Această primăvară începuse frumos, mărţişoare la fiecare colţ de stradă, lumina călduţă a soarelui, primii boboci de floare, ce să mai vorbim – o primăvară de neuitat. Şi aşa a fost – memorabilă, însă din păcate nu prin frumuseţea naturii  sau mărţişoarele al căror roşu şi alb ducea cu gîndul spre puritate şi dragoste, ci prin coastele zdrelite, teatrul ieftin, şi încă o dezamăgire trecută în contul sentimentelor româneşti.Au luat startul în această mascaradă electorală grupul „pseudo-patrioţilor” şi cel al „pseudo-comuniştilor”, de fapt amîndouă grupuri fiind cele ale maniaco-posesivilor, al celor ce vor să domine fiind conştienţi de puţinătatea lor valorică ca oameni şi de lipsa lor acută de intelect. Însă prin pîrghiile dragii noastre democraţii, cu cît mai jos eşti ca om, cu atît mai sus eşti în politică sau pe scara socială (exemplele sunt de prisos), furtuna politicianismului, propagandei electorale fiind formată din cei mai josnici şi incompetenţi oameni, care nu au nici cea mai mică legătură cu logica, înţelepciunea, patriotismul…

Maşina de numărat voturi

În primul rind votul prin structura sa e o fraudă la adresa umanităţii, la adresa valorii spirituale şi intelectuale, el este jugul la care sîntem înhămaţi, purtînd cu greu carul nedreptăţii, al  prostiei şi mîndriei „aleşilor poporului”.

În al doilea rind scrutinul din 5 aprilie a fost cu siguranţă falsificat. Doar un naiv ar putea crede că cineva şi-ar presăra drumul spre victorie cu spini atunci cînd el este cel care organizează tot procesul, numără voturile şi are tot aparatul de propagandă în mînă.

„Potrivit lui Urecheanu, autorităţile ar pregăti o fraudare masivă a alegerilor din 5 aprilie. Liderul AMN a mai spus că Ministerul Dezvoltării Informaţionale a făcut publică cifra de 3,026 mln. de alegători, pe când datele parvenite de la administraţiile publice locale la CEC indică un număr de 2,451 mln. alegători. „Am verificat aceste date în unele raioane şi am constatat divergenţe foarte mari. De exemplu, în Cantemir au apărut în cifre străzi noi cu familii întregi. Este o denaturare a numărului de alegători cu 600 mii de persoane”, a spus Serafim Urecheanu. AMN a depus o contestaţie şi în această privinţă şi a informat printr-o notă informativă Consiliul Europei.”(11 martie 2009, Timpul)

CEC a avertizat AMN şi PL şi a obligat să retragă câte un spot publicitar. Este vorba de spotul PL, care face o paralelă dintre PCRM de ieri şi de azi: pe de o parte, sunt folosite imagini de arhivă, cu „eliberarea” Basarabiei de către tancurile ruseşti, cu deportările şi colectivizarea forţată, iar pe de altă parte – comuniştii de azi cu democraţia lor „cu ciomagul şi pumnul”.

Spotul AMN exclus este cel cu „opt ani de guvernare comunistă” (sărăcie, minciună, hoţie). Ambele cazuri au fost contestate la CEC de PCRM, care consideră că este „defăimat şi îi afectează imaginea”. Nicolae Răilean, reprezentantul AMN la CEC, susţine că imaginile video ale AMN nu conţin calomnie, iar PCRM „se simte cu musca pe căciulă după cei opt ani de guvernare”. Totodată, Victor Morgoci, reprezentantul PL la CEC, susţine că „eliberarea Basarabiei” cu tancurile, ca şi „democraţia de azi cu pumnul” este o convingere a formaţiunii. PL crede că hotărârea este neîntemeiată şi spune că o va contesta în instanţă.(11 martie, Timpul)

 

Vrabia mălai visează

A fost demnă de luat în considerare tăria de caracter al domnului Roşca cu al său PPCD de a participa la aceste alegeri, demonstrînd grosimea cu proporţii astronomice a obrazului său.

„Deşi au venit să prezinte un program pentru o ţară de succes, tinerii din Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) spun că schimbarea adevărată va avea loc în R.Moldova doar peste 20-25 de ani. La prima conferinţă de presă din actuala campanie electorală tinerii PPCD-işti au declarat că R. Moldova nu a avut până acum parte de guvernări reuşite şi au venit cu propriul program de guvernare, pe care îl consideră cel mai reuşit. Între altele, aceştia propun renaşterea satelor şi oraşelor, reforma constituţională, asigurarea independenţei energetice a ţării, crearea mai multor centre universitare etc. Ei promit, însă, că toate acestea se vor realiza în 20-25 de ani.”(Jurnal de Chişinău).

 

Noi cu cine votăm?

Şi a demarat fanfaronada. Promisiuni electorale, declaraţii de dragoste, lovituri sub centură, minciuna şi bravura de faţadă fiind afişată cu nonşalanţă pe chipurile flăcăilor tomnatici ai democraţiei sau al fosilelor comuniste. Nici urmă de cinste, onoare (acestea sînt pentru băieţaşii prostuţi, buni de scos în stradă la timpul şi locul potrivit). Citind numele tuturor concurenţilor electorali ai putea cu brio să-i treci pe lista decedaţilor pentru Patrie sau românism, toţi fiind adepţii unui mare şi glorios partid – cel al capitalismului de şi pentru buzunar.

 

Ce votăm de fapt?

Nu pun la îndoială marea dragoste frăţească pe care ne-o poartă toţi „zoon politikon”. Programe peste programe electorale, nopţi nedormite pentru a pune pe hîrtie nişte minciuni aberante referitoare la viitorul tot mai frumos şi mai feeric care ne va aştepta după ce vom pune ştampila pe penibilul buletin de vot, desigur în dreptul celui cu promisiunea.

Însă în spatele feţelor cu un zîmbet larg de actor hollywoodian, cu privirea dulceagă, ce se ascunde? Să fie oare meschinăria, decăderea, trădarea ? Scopul lor e simplu – vor să ajungă la putere să vîndă ce a mai rămas din această bucată de Românie, recurgînd la cele mai incredibile compromisuri, scuipînd cu acelaşi zîmbet tîmp peste anii de luptă, lacrimi şi durere ale acestui popor. Şi totul pentru dragostea lor obsesivă faţă de putere şi ban ca marcă a ei.

 

„Revoluţia”

5 aprilie 2009 – comuniştii au luat 49% din voturi. Ce se mai poate face…?

Şi deodată sclipirea :- o Revoluţie!

Ce a urmat? – Falsitate şi frustrare.

Evident că aceşti  brontozauri au falsificat parţial voturile, cum am scris şi mai sus, însă atît timp cît mai există nostalgicii ale căror creiere au fost spălate de propaganda comunistă, cît timp ne lăsăm pradă mirajului democraţiei, şi nu ne mergem pe unicul drum permis poporului nostru –cel al lui Dumnezeu şi al neamului nostru, nu putem contesta legalitatea alegerilor, pentru că un asemenea  stat presupune astfel de alegeri.

Nu ştiu cine se află în spatele revoltei, s-ar putea însuşi partidul comunist, pentru  a-şi consolida poziţiile şi  pentru a motiva ura lor congenitală faţă de tot ce înseamnă „român” şi „românesc”, s-ar putea indolenţa partiduţelor care s-au văzut cu tainul înjumătăţit. În orice caz cei care au avut de suferit au fost oamenii simpli, nu politicienii care în cazul unui success şi-ar fi însuşit partea leului cu jovialitate şi recitînd discursuri kilometrice. Dar roşul lăsat de această palmă grea dată neamului , nu va trece prea curînd. Să urmărim faptele:

 

Cronologia şi desfăşurarea revoltei:

Marţi 7 aprilie:

10:35 : Peste 5000 de persoane protestează în PMAN

„Peste 5000 de persoane, inclusiv lideri ai partidelor politice din R. Moldova s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) şi continuă protestul început, luni, la ora 18.00. Protestatarii scandează „Jos comuniştii”, „Vrem alegeri repetate”, „Jos dictatura”. Numărul protestatarilor este în continuă creştere, iar traficul pe bld. Ştefan cel Mare a fost blocat.”

11:39 – Uşa Preşedinţiei a fost incuiată, poliţiştii bine echipaţi stau în trei cordoane

11:57 – Mulţimea aruncă cu ouă stricate, sticle şi pietre in Preşedinţie

12:09 – Tinerii sunt tot mai agitaţi – poliţia încearcă să facă faţă

12:43 – Geamurile Preşedinţiei au fost sparte, mulţimea este înfuriată

„Pietre de circa 5 kilograme au fost aruncate în geamurile Preşedinţiei. Astfel, geamurile din faţă şi lateral ale clădirii instituţiei prezidenţiale au fost sparte. În faţa institutiei a plouat cu pietre.

Forţele de ordine au chemat şi o maşină de pompieri pentru a încerca să disperseze mulţimea cu furtunul de apă. Insă, tinerii au luat cu asalt maşina si au scos-o din mulţime. Pompierii au fugit.”

13:40 – Intrare în forţă în incinta Parlamentului

„De la Preşedinţie, tinerii s-au mutat la Parlament, unde au stricat geamurile şi uşa de la intrare. În faţa Legislativului, tinerii au dat foc unei anvelope.

Acum tinerii au intrat prin geamuri în Parlament si aruncă cu lucruri din birourile de la parter. Poliţia din faţa Parlamentului s-a retras, pentru că nu face faţă şi declară că până acum nu a fost reţinut nici un protestatar.

Purtând steagul UE în mâini, tinerii îşi arată dorinţa de a trăi într-o ţară democratică şi liberă.”

15:20 – Mai mulţi tineri au ajuns pe acoperişul Preşedinţiei:

„Mai mulţi tineri au urcat pe acoperişul Preşedinţiei, fluturând cu steaguri ale R.Moldova, României şi UE.

La intrarea în instituţia prezidenţială protestatarii ard lucruri şi mobilier scos din interiorul clădirii. Acelaşi lucru se întâmplă şi în faţa Parlamentului.”

16:38 – Armata Naţională a dat ordin să se intervină în forţă

19:00 – Presa din Rusia: Tentativa de revoluţie portocalie sau scenariu regizat de comunişti

20:30 – Clădirea Parlamentului este devastată. Ruguri imense ard în faţa clădirii.

 

Miercuri 8 aprilie

15:38 – Voronin: R. Moldova a instituit regimul de vize cu România, iar Ambasadorul României va fi declarat persona non grata

16:27 – 3.000 de persoane protestează paşnic la Chişinău

„3.000 de oameni protestează paşnic la Chişinău la această oră în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa clădirii Guvernului. Manifestanţii se tem că autorităţile vor interveni în forţă împotriva protestatarilor, în condiţiile în care preşedintele comunist Vladimir Voronin a ameninţat că va fi folosită forţa dacă revoltele nu se vor potoli. Clădirea Guvernului este păzită de scutieri. În faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei lucrează echipe mobile al serviciului salubritate care strâng gunoiul rămas în urma protestelor de ieri.” (desfăşurarea conform Jurnal de Chişinău)

 

Finita la comedia

10:45 – Calm desăvârşit în centrul Chişinăului

„La această oră în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa Casei Guvernului, nu se află nici un protestatar. Doar doi ziarişti ai unui post de televiziune străin stau în piaţă în aşteptarea manifestanţilor. De asemenea, lipsesc şi reprezentanţii forţelor de ordine. În piaţă sunt postate două maşini ale poliţiei rutiere, iar în spatele clădirii guvernului 3 maşini ale pompierilor. Copacii din scuarul din spatele Casei Guvernului sunt împrejmuiţi cu o banda vopsită în culorile alb şi roşu care are drept scop interzicerea accesului publicului în acest perimetru.”

 

Rezultate finale: Comuniştii vor avea 60 de mandate de deputat

„În noul Parlament, Partidul Comuniştilor din Moldova va deţine 60 de mandate de deputat, conform rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie, prezentate miercuri seara de Comisia Electorală Centrală. Astfel, pentru alegerea preşedintelui ţării, comuniştii vor avea nevoie de încă un vot. „(Jurnal de Chişinău)

 

Scopul scuză mijloacele…Care a fost scopul?

Ce au vrut de fapt manifestanţii? Acest protest era din cauza şi  împotriva alegerilor, dar care a fost rostul steagului UE pus pe preşedinţie(sau dacă a fost o înscenare sunt cunoscute afinităţile unei importante părţi a populaţiei pentru UE, mai bine zis pentru „european dream” )? Sînt sigur că toţi manifestanţii îşi pun în dreptul sufletului lor eticheta de patrioţi. Însă ai cui patrioţi sînt ? Oare steguleţul cu steluţele lui căzătoare e de sorginte românească ? Oare dorinţa arzătoare de liberă circulaţie în spaţiul acestei UE este o problemă a neamului. Este binele suprem integrarea in UE? Nu, cu siguranţă nu.

Revolta a fost asemănătoare mişcării browniene: 30.000 de tineri în prima zi, fiecare cu sloganul lui, fiecare cu ideile lui, îndreptîndu-se în cea mai neagră beznă către sfîrşitul previzibil. Au rupt cîteva uşi, au spart cîteva geamuri, şi s-au crezut deja cîştigători. Personajele din partea cealaltă a baricadei au aşteptat cuminţi să treacă puţin timp, poate au pus şi cîteva pietre în mîinile protestatarilor, iar apoi au stins-o făcînd mai puţin efort decît cel de a stinge un chibrit.

Ce a făcut Voronin? A pozat în victimă, şi-a trimis torţionarii (în primul rînd Poliţia „naţională”, sau alte namile cu capul mare şi ras, cu nimic în el ) care le-au aplicat corecţia binemeritată pentru participarea la „lovitura de stat”.După ce le-a tăiat brusc elanul „revoluţionarilor”, băgînd o parte din ei în beciurile poliţiei, a cules roadele –  a introdus vizele pentru cetăţenii români, a expulzat ambasadorul, nu i-a acreditat succesorul, a făcut din nou un zid din acest rîu al suferinţei – Prut. S-a acoperit oficial cu mantaua „fraţilor noştri mai mari” de la Kremlin, iar acum îţi face planul de exploatare pe următorii 4 ani.

„În ultimele zile, mai multe site-uri din internet au postat poze şi imagini video, în care un băiat îmbrăcat în galben, camuflat în student, cu ghiozdan în spate şi asistat de un poliţist şi o persoană în civil arborează nişte drapele pe clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei de la Chişinău. Presa din R. Moldova a declanşat o anchetă de serviciu în acest subiect. De asemenea, mai multe site-uri aduc zilnic noi şi noi detalii.

PRO TV a transmis sâmbătă seară un reportaj pe care îl puteţi vedea în reluare pe site-ul acestui post, în care acelaşi tânăr a fost identificat şi printre participanţii la mitingurile organizate de PLDM şi AMN, dar nu în calitate de protestatar, ci de personaj care declara pentru posturile prezidenţiale de televiziune că a fost plătit să vină la mitinguri. Întrebarea pe care şi-o pune astăzi toată lumea este: cine e acest tânăr şi ce roluri au poliţistul şi persoana în civil în toată povestea cu arborarea drapelelor? Doar cheile de la acoperişul Parlamentului şi al Preşedinţiei nu se aflau la Opoziţie, accesul la acoperiş îl cunoşteau un număr restrâns de persoane care, probabil, făceau parte din paza de stat.

Din înregistrările video adunate până acum se vede clar că tânărul a pătruns foarte uşor în ambele incinte. În sediul Preşedinţiei, unde acesta a intrat prin geamul spart, nu a întâmpinat nicio rezistenţă. Pe hol l-au întâlnit oameni la cravată, cărora nicidecum nu le puteai spune protestatari. În momentul în care şi-a făcut apariţia „eroul”, nu exista nicio încăierare între pază şi protestatari. Tânărul a urcat liber pe scările din interior – şi a ştiut exact pe unde să intre şi încotro să meargă! – sub privirile tăcute ale pazei. Cum să înţelegem asta? Ca pe o greşeală catastrofală din partea pazei lui Voronin, sau ca pe o provocare organizată cu bună ştiinţă de Putere, pentru a putea pune apoi în cârca Opoziţiei acuzaţia de lovitură de stat?! „ (Timpul)

Interesele oculte ale celor 2 puteri mondiale Rusia şi UE au mai dat o bătălie, dar indiferent de  cîştigător, nu putem decît să ne împotrivim unei astfel de situaţii. Cît timp vom lăsa destinul  nostru în mîinile acestor canalii, cît vom permite să ne joace pe degete rusul, occidentalul , cît ne vom mai vinde sufletul pentru himera celor cîţiva arginţi europeni?

Singura soluţie e credinţa şi voinţa. Credinţa în adevărata noastră menire, credinţa în sufletele strămoşilor al căror sînge nu a udat degeaba pămîntul romănesc. Trebuie să fim hotărîţi , să mergem ca dacii – rîzînd la întîlnirea cu destinul. Să răsturnăm această orînduire străină de aspiraţiile,tradiţiile şi întreg neamul românesc, să răspundem chemării sîngelui. Vrem şi putem? Dacă nu, nu mai putem să ne numim români, şi ne merităm cu prisosinţă situaţia actuală.

Am scris punctul meu de vedere asupra evenimentului principal din această primăvară, acum să trecem şi la „after party”: Comuniştii mai au nevoie de un singur vot pentru a alege preşedintele, altfel se va intra oficial în colaps politic şi vor avea loc alegerile anticipate, care ne-au fost fluturate prin faţă de presa pro-Europa prin faţă. Iarăşi alegeri, din păcate orbii nu pot primi lumina peste noapte. Cum trădarea a existat de la începuturile lumii, Iuda, Brutus fiind exemplele concludente ale istoriei, e foarte posibil ca o coadă de topor ce a intrat în parlament să pună un mic X în dreptul numelui candidatului comuniştilor.

 

Opoziţia e pe cale de a-şi trăda electoratul?

Scenariul rusesc se repetă la Chişinău! Aşa cum Vladimir Putin a schimbat centrul de comandă al puterii de la Preşedinţie la Guvern, tot aşa şi liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, vrea să-l transfere de la Preşedinţie la Parlament – acolo unde comuniştii deţin majoritatea şi unde Voronin va fi preşedinte. Aşa s-a decis ieri la plenara Comitetului Central al partidului, transmite Radio Deutshe Welle.

Încă nu ştim sigur cine va fi candidatul comuniştilor la Preşedinţie, dar după ce plenara l-a înaintat ieri pe comunistul Vladimir Ţurcan la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, singurul nume invocat neoficial ca potenţial candidat la funcţia supremă în stat rămâne cel al ex-preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. Acesta s-a lăsat filmat anul trecut depunând flori la monumentul lui Mihai Eminescu. Ulterior, el a spus, la o întâlnire cu studenţii din oraşul Bălţi, că nu are nimic împotrivă ca aceştia să numească limba pe care o vorbesc – română, dar, în acelaşi timp, nu a ratat prea multe ocazii de a ataca România la rând cu şeful său de partid. Ceva mai înainte, el s-a pronunţat pentru schimbarea denumirii Partidului Comuniştilor, a spus că îi este ruşine să facă parte dintr-un partid comunist în secolul XXI, dar la câteva zile după această declaraţie, la congresul comuniştilor, a acceptat, fără să crâcnească, să facă parte din Consiliul Politic al partidului nereformat condus de Vladimir Voronin.

Astfel, dacă fracţiunea comuniştilor nu se rupe în două până la şedinţa de săptămâna viitoare a Parlamentului, aşa cum se zvoneşte în ultima vreme, noul Legislativ de la Chişinău va fi condus de doi generali de miliţie: Vladimir Voronin şi Vladimir Ţurcan. Comuniştii au rezervat opoziţiei a doua funcţie de vicepreşedinte al Parlamentului. Liderii partidelor necomuniste susţin, însă, că nu au nevoie de nici o funcţie, deoarece sunt decişi să provoace alegeri anticipate.

Liderul PL, Mihai Ghimpu: „Nu acceptăm nici o funcţie şi nu vom vota nici o candidatură”.

Preşedintele PLDM, Vladimir Filat: „Noi optăm pentru alegeri anticipate şi nu vedem rostul să înaintăm candidaţi în funcţii de conducere în Parlament atâta timp cât urmează, într-un viitor foarte apropiat să avem alegeri anticipate”.

Deşi îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte provocarea alegerilor anticipate, al treilea lider al opoziţiei, Serafim Urechean, preşedinte al Alianţei „Moldova Noastră”, a înaintat miercuri, Partidului Comuniştilor, un set de precondiţii pentru începerea unui dialog. Precondiţiile se referă la eliberarea tuturor persoanelor arestate ca urmare a protestelor din 7 aprilie şi asigurarea accesului opoziţiei la Televiziunea Publică.

Serafim Urechean: „Îndeplinirea acestor precondiţii sub egida Parlamentului European, a Consiliului Europei şi a altor structuri europene ne-ar aduce la o masă de negocieri. Dar aceasta încă nu înseamnă că, aşezându-ne la masă sau neajungând încă la această „masă rotundă” – deja este decis că vom vota „pro” necondiţionat (…) (Deutshe Welle). ”(Jurnal de Chişinău)

Aceasta a fost parada democraţiei de anul acesta. Ce ne rezervă viitorul, în ghearele căror prădători vom fi aruncaţi următoarea dată? Nu ştim, însă trebuie să ne împotrivim din răsputeri  acestei stări de fapte care aduce cu ea sfîrşitul neamului românesc. Vom fi noi generaţia care va închide ochii, şi va trece nepăsătoare, stînd ca mielul la tăiere sub securea grea a străinilor, sau ne vom uni în cugetul şi aspiraţiile noastre, sacrificînd această iluzie pămînteană numită viaţă pentru mîntuirea noastră şi a neamului.

Basarabia noastră, cea de totdeauna Reviewed by on . Această primăvară începuse frumos, mărţişoare la fiecare colţ de stradă, lumina călduţă a soarelui, primii boboci de floare, ce să mai vorbim – o primăvară de n Această primăvară începuse frumos, mărţişoare la fiecare colţ de stradă, lumina călduţă a soarelui, primii boboci de floare, ce să mai vorbim – o primăvară de n Rating: 0

About Ștefan Plămădeală

Lasă un comentariu

scroll to top